• Škola doma? V ôsmej triede sa varilo!

          • 8. AR trieda dostala netradičnú úlohu.

            „Teraz ste viac doma, možno viac pomáhate aj mame v kuchyni, možno vymýšľate, na čo máte chuť. Myslím si, že ste už dosť veľkí, že dokážete niečo jednoduché na jedenie pripraviť aj sami. Alebo len s malou pomocou mamy (ak bude chcieť).“

            Dostali zadané dve povinné suroviny (ovocie a mliečny výrobok). Sami si museli nájsť recept, ktorý zvládli pripraviť a ktorý tieto suroviny obsahoval. Dokázali to na výbornú. Pozrite sa, čo pripravili.Mne sa pri pohľade na ich výtvory zbiehali slinkyJ(Len som ľutovala, že niektoré recepty boli bez fotografie, ale predstaviť som si ich dokázala!)

            Posúďte sami:

            Prikladáme aj recepty. Môžete sa tiež pochváliť!

            Krupicová kaša

            1 l mlieka, 100 g detskej krupice, 2 lyžice strúhaného kokosu, 3 lyžice kryštálového cukru, 1 lyžica masla, ovocie a čokoláda na ozdobenie

            Mlieko nalejeme do hrnca a čakáme, kým začne vrieť. Keď začalo vrieť, postupne do mlieka pridávame krupicu, kokos a cukor (nezabúdame miešať!). Miešame dovtedy, kým kaša nezhustne. Dáme zo sporáku preč a vmiešame do kaše maslo. Kašu nalejeme do misiek a ozdobíme kúskami ovocia a čokolády.

             

            Puding s banánmi a toffifee

            Puding podľa chuti, mlieko, cukor, banán, toffifee

            Puding uvaríme podľa návodu na vrecúšku. Nalejeme do misiek, ozdobíme kolieskami banánu a toffifee.

             

             

            Vanilkovo-malinový puding s ovocím

            Mlieko, puding vanilkový, puding malinový, cukor, ovocie

            Mlieko s troškou cukru a vanilkovým pudingom dáme variť a miešame do zhustnutia. Do pohárika dáme ovocie, na ovocie nalejeme puding. Potom uvaríme malinový puding a vylejeme ho na vanilkový puding. Keď vychladne, ozdobíme ho ovocím a môžeme jesť.

             

            Palacinky s pribináčikom a ovocím

            500 ml mlieka, 4 vajcia, 1 lyžica vanilkového cukru, štipka soli, 130 g polohrubej múky, olej na pečenie, pribináčik na potretie, čerstvé ovocie na ozdobenie – jahody, maliny , čučoriedky

            Najskôr si pripravíme cesto na palacinky – mlieko zmiešame s vajíčkami, cukrom a soľou. Postupne vmiešame múku. Hotové cesto necháme hodinu odpočívať v chlade. Potom rozohrejeme na panvici olej a palacinky upečieme z obidvoch strán dozlatista. Vychladnuté palacinky potrieme pribináčikom podľa chuti. Zrolujeme a podávame ozdobené ovocím.

             

            Smotanový obláčik

            4 vajcia, 500 ml slovenskej smotany na šľahanie, 2 balenia vanilkového cukru, 150 g cukru, mandle, strúhaný kokos, čokoládová nátierka

            Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Smotanu vyšľaháme dotuha. Žĺtky vymiešame s vanilkovým cukrom a pridáme do tuhého snehu. Zľahka vmiešame vyšľahanú smotanu. Necháme zmraziť v mrazničke. Hotovú zmrzlinu naporciujeme do priehľadných pohárov. Vrchný kopček zmrzliny posypeme kokosom, aby vyzeral ako kokosový guľôčka. Na záver posypeme mandľami.

          • Informácie pre rodičov žiakov deviatych ročníkov – dôležité termíny

          • Z dôvodu pokračujúceho prerušenia vyučovania v školách a školských zariadeniach došlo k zmene niektorých dôležitých termínov.

            • Testovanie deviatakov T9-2020 je zrušené (v dôsledku toho bude vydané usmernenie riaditeľom stredných škôl, týkajúce sa úpravy kritérií prijímania).
            • Prihlášky na stredné školy podáva zákonný zástupca riaditeľke školy do 15. mája 2020.K prihláškam nie je potrebné dokladať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti.Upozorňujeme, že prihlášku podpisujú obaja rodičia! V priebehu mesiaca apríl sa s Vami skontaktuje výchovná poradkyňa a overí si zadávané údaje na prihláške. Prihláška Vám príde poštou. Podpísanú prihlášku bude potrebné v dohodnutom termíne doručiť na adresu školy (termín a spôsob Vám oznámi triedna učiteľka). Prosíme o dodržanie termínu (vtedy bude prítomná pracovníčka školy) a dohodnutého postupu. Ďakujeme.
            • Prijímacie skúšky na stredné školy sa budú konať najskôr dva týždne po odvolaní prerušenia vyučovania. Budú sa konať v priebehu jedného kalendárneho týždňa. Na nenaplnený počet miest tried prvého ročníka sa následne prijímacia skúška koná najskôr 23. júna, najneskôr do 30. júna 2020.
            • Prijímacie skúšky do stredných škôl na overenie špeciálnych schopností, zručností alebonadania na školský rok 2020/2021 (talentové skúšky) sa uskutočnia počas jedného kalendárneho týždňa, a tonajskôr jeden týždeň od skončenia mimoriadneho prerušenia vyučovania;
              • knkrétne termínypre jednotlivé stredné školy určia odbory školstva okresných úradov v sídle kraja v spoluprácis riaditeľmi škôl.

            Zatiaľ je predpoklad, že šk. rok bude ukončený v riadnom termíne, teda 30. 6. 2020.

          • Ďakujeme rodičom

          • Ďakujeme rodičom, ktorí sa zapojili do e-dotazníka. Pomáhate nám tým v našej snahe usporiadať učenie Vašich detí v súčasných podmienkach. Aj na základe vašich podnetov sme pristúpili k niektorým opatreniam.

            Pre žiakov základnej školy sme od pondelka 30. marca stanovili určitý týždenný rozvrh, dohodli sme sa aj na čase, v ktorom budú dostávať učebné materiály a úlohy (medzi 10. a 12. hodinou). Na vypracovanie majú čas najmenej jeden týždeň. Online formy budú vyučujúci využívať podľa  svojich možností a uváženia. Odporúčame viacej sa sústrediť na opakovanie a fixovanie učiva, najmä v takých predmetoch ako je matematika, kde je potrebný výklad učiteľa.

            Sme radi, že v dnešnej dobe ste v kontakte s triednymi učiteľmi Vašich detí, a veríme, že vo vzájomnej spolupráci nájdeme to najlepšie možné riešenie všetkých problémov, ktoré pri realizácii „školy doma“, stretneme.

            Ďakujeme.

            Rady by som Vás upozornila, že v blízkej dobe pribudnú na webovej stránke informácie, týkajúce sa žiakov deviateho ročníka (prihlášky na stredné školy), a tiež informácie v súvislosti s prijímaním detí do špeciálnej materskej školy a prijímaním žiakov do našich základných škôl.

                                                                                                                      L. Hricová

          • OZNAM

          • OZNAM

            Oznamujeme Vám, že na základe preventívnych opatrení, ktoré vydal krízový štáb SR, bude od pondelka 16. marca na dva týždne (do nedele 29. marca 2020) prerušená prevádzka materskej aj základnej školy.

            Nakoľko sa situácia môže meniť, odporúčame Vám sledovať oznamy na našej webovej stránke.

            V piatok 13. marca 2020 je prevádzka materskej školy, základnej školy aj školského klubu detí skrátená nasledujúcim spôsobom:

            • materská škola – prevádzka do 13,00 hod.
            • základná škola – I. stupeň – vyučovanie sa končí o 11,30 hod., potom deti idú na obed – o 12,00 hod. si môžete prísť pre Vaše dieťa, prevádzka školského klubu je ukončená o 13,00 hod.
            • základná škola – II. stupeň:
              • 5. ročník – končí ako I. stupeň – o 11,30 hod., prevádzka školského klubu je ukončená o 13,00 hod. (ale pre deti si môžete prísť hneď po obede),
              •  6. – 9. ročník – vyučovanie sa končí  12,00 hd., potom deti idú na obed a odchádzajú domov (v prípade, ak nemajú obed, idú hneď po ukončení vyučovania domov).

            Zákonný zástupca môže dieťa z účasti na výchovno-vzdelávacom procese ospravedlniť. V prípade, ak nie je dieťa vyhlásené zo stravy, hradí zákonný zástupca stravu bez nároku na štátnu dotáciu.

          • OZNAM

          • Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva v zmysle prijatých opatrení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR oznamuje, že s platnosťou od 11. marca 2020 sa rušia všetky vyšetrenia a terapie klientov, predbežne do 20. Marca 2020, resp. do odvolania. Dôvodom je šírenie respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19. O novom termíne vyšetrenia budú klienti telefonicky informovaní.

    • Kontakty

      • Spojená škola internátna
      • Ul. Karola Supa 48,
        984 03 Lučenec
        047/ 433 14 59 - vrátnica, ul. Karola Supa
        Slovakia
      • Dr. Herza 6,
        984 01 Lučenec (vysunuté pracovisko)
        047/ 432 52 68 - Dr. Herza 6
      • lhricova.ssilc@gmail.com - PhDr. Lenka Hricová - Riaditeľka školy
        tel: +421 047/451 18 55
      • apoltarska.ssilc@gmail.com - Mgr. Adriana Poltárska - Zástupkyňa školy
    • Prihlásenie